Стандарти при померана и другите шпицове

No votes yet

                                                            МФК- СТАНДАРТИ-НЕМСКИ ШПИЦ

polezna-informacia

ОБЩ ВИД : Породите шпицове са очарователни с прекрасната си козина, която стои изправена с помощта на изобилен подкосъм . Особено впечатляваща е подобна на грива яка около врата  и пухкавата опашка , носена гордо заметната над гърба. Лисичата муцунка с жив поглед и малките заострени , близко поставени уши придават на шпица неговия уникално типичен закачлив вид .

ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ : Съотношението на височината при холката към дължината на тялото е 1:1

 ПОВЕДЕНИЕ И ХАРАКТЕР 

Немският шпиц е винаги нащрек и е извънредно верен на собственика си . Той е много схватлив и лесно да се обучава куче . Неговото недоверие към непознати и ловен инстинкт го прави идеалното куче-пазач за дома и фермата .Той не е нито кротък, нито агресивен. Безразличието на атмосферни влияния , издръжливост и дълголетие са най- забележителните му черти .

Глава:Черепна област- средно голяма глава , видяно отгоре изглежда най-широка в задната част и се стеснява в клиновидна форма до върха на носа. 

Лоб: Умерен  до дълбок , но никога рязък . 

ЛИЦЕВА ОБЛАСТ

Нос : Носната гъба е заоблена, малка и чисто черна , тъмнокафява при кафевите шпицове .

Муцуна : Муцуната не е прекалено дълга и изглежда приятно пропорционална спрямо черепа . ( При вълчия / шпиц, големия шпиц и средния шпиц съотношението на дължината на муцуната към дължината на черепа е приблизително 2:3, а при малкия и той шпица приблизително 2:04 )

Устни : Устните не са големи , плътно прилепват към челюстите и не образуват гънки в края на устата. Те са напълно черни при всички цветове, кафеви при кафевите кучета .

Челюсти / Зъби : Челюстите са нормално развити и с пълна ножична захапка с 42 зъба , съответстващи на зъбната формула на кучето , т.е. горните резци плътно припокриват долните и са разположени перпендикулярно на челюстите . При миниатюрния и той ( померан ) шпиц липсата на няколко премоляра се понася . Клещовидна захапка е позволена при всички разновидности на шпица .

Бузи : Бузите са нежно заоблени , не изпъкнали.

Очи: Очите са средни по големина , издължени, леко наклонени и тъмни . Клепачите са черни при всички разцветки , тъмнокафява при кафевите шпицове .

Уши: Малките уши са поставени високо и относително близо едно до друго , триъгълни и заострени ; Винаги са носени изправени, връхчетата не се клатят .

Шия : Средно дългата шия е стабилно поставена между раменете, леко извита и покрита с гъста, пухкава козина, която образува голяма грива .

ТЯЛО 

Горна линия: Гръбната линия започва от връхчетата на носените изправени ушички и се слива в нежна крива с късия , прав гръб . Пухкавата, бухнала опашка, която частично покрива гърба , заобля силуета .

Холка и Гръб: Високо поставената холка се снижава видимо към възможно най-късия , здрав и прав гръб .

Поясница : Къса , широка и силна .

Крупа: Крупата е широка и къса , не е скосена .

Гръден кош: Дълбок, гърдите в предната част са добре развити .

Долна линия : Гръдният кош стига толкова назад, колкото е възможно , коремът е само леко прибран .

Опашка: Опашката е поставена високо и е средно дълга . Издига се нагоре и се завива над гърба, направо от основата . Лежи плътно върху гърба и е покрита с много пухкава козина . Двойно извиване на върха на опашката се толерира .

КРАЙНИЦИ

Предни крайници

Плешки: Лопатките са дълги и добре наклонени назад . В горната част на крайника , което е приблизително същата дължина , образува ъгъл от 90 градуса спрямо лопатката . Рамото е добре замускулено и здраво свързано с гръдния кош .

Лакет: Лакетната става е силна, плътно прилепнала към гръдния кош и не се извръща нито навътре, нито навън .

Предмишница : предмишницата е със средна дължина спрямо тялото, здрава и напълно права . Задната част на крайника е богато окосмена .

Метакарпуси ( Китки ): Силните, средно дълги китки са разположени под ъгъл от 20 градуса спрямо вертикала .

Предни лапи : Предните лапи са възможно най-малки , кръгли и затворени, така наречените котешки лапи , с добре засводени пръсти . Ноктите и възглавничките са черни при всички разцветки , тъмнокафеви при кафевите кучета.

Задни крайници

Общ преглед: Задните крайници са много мускулести и изобилно окосмени отзад . Задните крайници са прави и паралелни .

Горната и долната част на бедрото : Горната и долната част на бедрото са относително равни на дължина.

Скакателна става: Силна и само средно заъглена, не се обръща нито навън, нито навътре при движение.

Глезен : Глезените са средно дълги, много силни и вертикални спрямо земята.

Задни лапи: Задните лапи са възможно най-малки , с плътно прибрани и добре засводени пръсти, тъй наречени котешки лапи . Възглавничките са груби . Цветът на ноктите и възглавничките е възможно най-тъмен .

Походка / Движения: Немският шпиц се движи право напред с добър тласък, с плавни и пружиниращи движения .

КОЖА : Кожата е плътно прилепнала по тялото , без бръчки .

КОЗИНА: Немският шпиц има двойна козина : Дълъг, прав и стърчащ покривен косъм и къс, гъст и подобен на памучна вата подкосъм . Глават, ушите , предната страна на крайниците и лапите са покрити с къс и гъст ( кадифен ) косъм. Останалата част от тялото е покрита с дългa и обилна козина. Не е вълниста , къдрава или на шнурове , не се разделя на път на гърба . Вратът и раменете са покрити с гъста грива . От задната страна на предните крайници е добре окосмена , задните крайници имат достатъчно от крупата до колената. Опашката е пухкава.

 ЦВЯТ:

  а) вълчите шпицове / Keeshond: сиво оцветяване 

 б) Голям шпиц: Черно, кафяво, бяло

 в) Среден шпиц: Черно, кафяво, бяло, оранжево, зонарносиво, други цветове

  г) Малък шпиц: Черно, кафяво, бяло, оранжево, зонарносиво, други цветове

 

 д) Toй шпиц / померан: Черно, кафяво, бяло, оранжево, зонарносиво, други цветове

pomeran-bial-kremav-cheren-oranzevpomeran-bebebebe-pomeranpomeran-black-tan

Черен шпиц: При черния шпиц подкосъмът и кожата също трябва да са черни , а цветът на покривния косъм да е блестяща , без никакви бели или други маркировки .

Кафяв шпиц: Кафявият шпиц е едноцветно тъмнокафяв .

Бял: Козината трябва да е чисто бяла, без следи от жълто в частност  ушите ,което се случва особено често .

Оранжев: Оранжевото трябва да е равномерно оцветено в средата на цветовия обхват .

Зонарносив Шпиц Keeshond / Keeshond : Зонарносивото е сребристо-сив косъм с черни връхчета . Муцуната и ушите са тъмни на цвят, около очите има добре очертани " очила", които приличат на деликатно нарисувани с молив черни наклонени линии, започващи от външния край на окото и до долния край на ухото , съчетани с видими белези и отсенки, образуващи изразителни къси вежди ; грива и пръстен около раменете светли, по предните и задните крайници , без петна под лактите или скакателните стави , с изключение на леки щрихи по пръстите, връхчето на опашката е черно ; долната страна на опашката  бледо сребристо сиво .

ДРУГИ ЦВЕТОВЕ : Терминът "други цветове" се отнася до всички нюанси на цвят , като например: -кремаво, самурено –оранжево, самур , черен и тен и партиколор ( бялото винаги трябва да е основен цвят ) . Черните , кафяви , сиви или оранжеви петна трябва да са разположени по цялото тяло.

РАЗМЕР И ТЕГЛО

Височина при холката :

А) вълчия / Keeshond :49 см ± 6 см

Б )голям шпиц: 46 см ± 4 см

В) среден шпиц: 34 см ± 4 см

Г) малък шпиц: 26 см ± 3 см

Д) Toy шпиц / померан :20см ± 2cм

Кучета под 18 cm е нежелателно 

Тегло : Всяка разновидност на немския шпиц трябва да има тегло , съответстващо на ръста .

Сериозни недостатъци 

Грешки в стуктората:

Твърде плоска или видимо ябълковидна глава

Телесен цвят на носа, клепачите и устните

При вълчия / шпиц, големия шпиц и средния шпиц липсващи зъби

Смущения в движение

В сиво –сенчестия  Шпиц липсва на видими белези на лицето

Дисквалифициращи недостатъци :

Агресивни или прекалено срамежливи

Отворена фонтанела

Прекалено отворена или затворена захапка

Ектропия(представлява анормално обръщане на клепачите навън)

Клепнали или пречупени уши

Видими бели петна по всички  шпицове

Всяко куче, ясно показващо физически или поведенчески аномалии ще бъде дисквалифицирано.

Мъжките екземпляри трябва да имат два очевидно нормални тестиса, напълно спуснати в скротума.

 Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и сериозността, с която следва да се счита повредата трябва да е в точно пропорционална на неговата степен и въздействието му върху здравето и благосъстоянието на кучето .